woensdag 28 maart 2012

Intuïtief de crisis oplossen

Ik heb het een aantal mensen gevraagd. Als je een zakelijke beslissing moet nemen, doe je op dat gevoel of op basis van ratio? 4 van de 10 gaf aan dat rationele afwegingen meer invloed hebben op hun besluit dan het gevoel. 6 van de 10 betrekken gevoel dus bij besluitvorming. En van die 4 gaven er ook nog aan dat rationele beslissingen wel eens ingaan tegen het gevoel. Dat betekent dus dat het merendeel van de mensen af gaat op gevoel, op intuïtie.

Goeie ontwikkeling zeg ik dan. Intuïtie is het beste middel waarover je beschikt om keuzes te maken, omdat het voortkomt uit het onbewuste en het onbewuste veel objectiever is dan het bewuste. Jouw onbewuste kan 200.000 x meer informatie verwerken dan je bewuste. En dus beschik je onbewust over veel meer informatie op grond waarvan je een beslissing kunt nemen.(1)

…. Als Neil Armstrong, de man die het eerste ruimteveer, de Eagle, op de maan zette, niet hoogst intuïtief had gehandeld in 1969, dan had niemand zich zijn uitspraak herinnerd. Dan was de landing uitgemond in een groot drama. Want kort voor de succesvolle landing stuurde de boordcomputer van de Eagle het gevaarte plus bemanning loodrecht op een krater af, en het was Armstrong die in een flits besloot handmatig de landing op een andere plek te laten plaatsvinden – terwijl hij niet wist hoeveel brandstof hij nog had. (2).….

Hoe interessant is dit!! En de uitvinding van de gloeilamp? Alle uitvindingen eigenlijk? Ze ontstaan in het onbewuste en manifestatie daarvan vindt plaats in combinatie met ratio.

Dus het is hartstikke goed om je emotie en je verstand in te zetten bij het nemen van een beslissing.
En of een nachtje er over slapen dan werkt? Absoluut! Niet om er over na te denken en het te processen in je brein, maar juist om het lekker te laten sudderen in je onbewuste, om de volgende dag precies het goede te beslissen.

Ik weet in ieder geval zeker dat de leukste ideeën, mooiste inzichten, antwoorden op vragen precies op dat moment komen dat ik er niet over nadenk. Tijdens het douchen, de hond uitlaten, het autorijden of op andere momenten dat je alles echt even loslaat.

Misschien een idee voor de heren en dames in het Catshuis. Lekker schoenen en sokken uit, broek opstropen en slenteren door de branding in het Scheveningse….of zou dat niet goed staan als kop in de landelijke dagbladen: ….”Nederland is de crisis de baas! Oplossing lag op het Scheveningse strand…”


Echt een paar seconden na plaatsing van dit blog lees ik op NRC.NL:

Onderhandelingen in Catshuis voor vandaag onverwachts afgebroken
De onderhandelingen in het Catshuis zijn vandaag vroegtijdig afgebroken, omdat ze in een moeilijke fase zitten. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Nou….is de kop voor de landelijke dagbladen morgen toch zo gek nog niet!!



Bronnen:
1: Gerd Gigerenzer-De kracht van je intuïtie
2: De Volkskrant-Ad Bergsma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volg ons


Angelique van 't Riet
Twitter LinkedIn

Suzanne Meijroos
Facebook LinkedIn

Saskia Paulissen
Twitter LinkedIn

wow factor of Angelique Van 't Riet on wieowie